Tweede leven voor Planetron in Dwingeloo, waar Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe gaan 'samenwonen'
Tweede leven voor Planetron in Dwingeloo, waar Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe gaan 'samenwonen'.
Na jaren van leegstand krijgt het vroegere Planetron in Dwingeloo alsnog een nieuwe bestemming. Vanaf komend jaar gaan Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe er ‘samenwonen’.
Maar dat is pas het begin, benadrukt Bas van Ruth. De Dwingeler architect is de ‘aanjager’, de man die achter de schermen partijen bij elkaar brengt in het belang van een tweede leven van dit vroegere voorlichtingscentrum voor sterrenkunde.
Zo zit ook Astron, het aan de rand van het Dwingelderveld gehuisveste instituut voor radioastronomie, op het vinkentouw. Een jaar geleden opende Astron aan de Brink in Dwingeloo al de eerste van een reeks Drentse open science hubs . Die zijn bedoeld om het grote publiek op laagdrempelige wijze in contact te brengen met wetenschap en techniek.
‘Vooruitgeschoven post van Astron’
,,Het is de bedoeling dat Astron ook in het Planetron een soort vooruitgeschoven post krijgt”, laat Van Ruth weten. Details hierover worden nu nog niet bekendgemaakt.
Het Planetron, aan de Drift in Dwingeloo, opende de deur in 1989. Het herbergt een van de twee Zeissplanetariums van Nederland. Het planetarium is destijds geïnstalleerd in de blauwe koepel, het van verre zichtbare uithangbord van het Planetron. Publiek kon, als het donker werd in de zaal, genieten van een realistische sterrenhemel. Het Planetron huisvest ook een sterrenwacht, met de grootste, voor publiek beschikbare optische telescoop van Nederland.
Alleen nog sterrenkijkavonden
Eigenaren waren Gert Kieft en directeur Albert Weishaupt van het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Doordat zij naar eigen zeggen niet over de middelen beschikten om het Planetron up to date te houden, namen de bezoekersaantallen door de jaren heen steeds verder af. In 2014 zagen ze geen andere oplossing meer dan de deur te sluiten. Die ging alleen nog af en toe, met name in de schoolvakanties, even open voor de aanhoudend populaire sterrenkijkavonden.
Kort na de sluiting was het Planetron even in beeld bij een ondernemer uit Dieverbrug. Die zag de gebouwen als ideale uitvalsbasis voor haar firma in ‘uitjes en belevingen’. Zij kreeg de financiering echter niet rond. In de afgelopen zes jaar stonden wel vaker belangstellenden op de stoep bij de Hoogeveense makelaar onroerend goed Bob Vermaas. Maar niet alleen de banken, ook de gemeente had zo haar eisen. De lijst met wat Westerveld allemaal níet in de gebouwen wilde, was aanzienlijk.
Na bouwvak handen uit de mouwen
Ondertussen is er voldoende water bij de wijn gedaan om het Planetron alsnog nieuw leven in te kunnen blazen. Van Ruth: ,,In eerste instantie hoeft het bestemmingsplan niet eens te worden aangepast.” Op de gebouwen aan de Drift rust nu de bestemming ‘maatschappelijke activiteiten’.
Direct na de bouwvak gaat er al een aannemer aan de slag om de kantoren te realiseren voor Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe. Het is de bedoeling dat die er direct na de jaarwisseling in trekken. Het recreatieschap zit nu nog in het oude raadhuis aan de Brink in Diever. Marketing Drenthe houdt ook kantoor aan de Brink, maar dan die in Assen.
Wethouder Jelle de Haas van de gemeente Westerveld legt uit dat de twee organisaties al steeds nadrukkelijker de handen ineen slaan voor het toeristisch verbeterprogramma Vitale Vakantieparken Drenthe. ,,Als ze binnenkort directe buren zijn, komt dat de onderlinge communicatie en uitwisseling van data alleen maar verder ten goede.”
Planetron is in verval geraakt
In de lange periode van leegstand is het Planetron behoorlijk in verval geraakt. De gebouwen worden opgeknapt, maar niet alleen dat. Van Ruth: ,,De schimmelwitte buitenkant wordt met hout bekleed. De betimmering moet er voor zorgen dat de gebouwen voor het oog beter bij de landelijke omgeving passen. Op het dak komen zonnepanelen en een sedumlaag.”
Alvorens het Planetron een verdere invulling krijgt, ondergaan de gebouwen een complete ‘revitalisering en verduurzaming’, aldus de architect uit Dwingeloo.
Hij vertelt dat de kenmerkende blauwe koepel blijft. De sterrenkijkavonden zijn evenwel voorgoed verleden tijd. Als het aan Van Ruth ligt, wordt de naam Planetron gehandhaafd. ,,Al zou iets als Toeristisch huis van Drenthe straks ook een optie zijn.”
‘Westerveld wordt oog van recreatieve orkaan’
Wethouder De Haas zegt ‘buitengewoon trots’ te zijn dat Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe samen verder gaan in zijn gemeente. Hij schuwt zelfs grote woorden niet: ,,Dit is een enorme opsteker. Westerveld wordt nu het oog van de recreatieve orkaan.” Samen zijn de twee organisaties goed voor zo’n dertig arbeidsplaatsen.
bron: Dagblad van het Noorden, 07 juli 2020