Restauratie en nieuwbouw Schaapskooi Ruinen

Restauratie en nieuwbouw Schaapskooi Ruinen

In de zomer van 2016 is architektenburo Van Ruth b.v. benaderd door Stichting Het Drentse Heidschaap. Zij hadden de wens om de bestaande monumentale schaapskooi aan de Benderse te Ruinen (bouwjaar 1949), gesitueerd aan de rand van het Dwingelderveld, te renoveren/ restaureren.

En daarnaast een uitbreiding met een nieuwe schaapskooi en machineberging om door te kunnen groeien naar 450 Drentse heideschapen, die zijn nodig om de vergrassing van de heide tegen te gaan. Om de bezoekers overdag, wanneer de kudde de hei op is, wat te kunnen bieden werd de nieuwbouw van een infocentrum (met een informatie- ontvangst en vergaderruimte) en een uitkijktoren gepland.

De oude kooi is volledig gerestaureerd, het gevelmetselwerk is hersteld, en de rieten kap is geheel vervangen. De houten gevelbekleding is vervangen en deels voorzien van houten lamellen voor een betere natuurlijk ventilatie. De kooi is voorzien van een nieuwe vloeistofdichte betonnen vloer. Door deze aanpassing voldoet de kooi weer aan de huidige eisen.

De nieuwe bebouwing is strak vormgegeven en gedetailleerd, als monolithische volumes. Er zijn geen dakoverstekken en de goten zijn weggedetailleerd, de deuren zijn uitgevoerd in hetzelfde hout als de gevels. De volumes blijven hierdoor enerzijds sober en eenvoudig maar anderzijds ook krachtig en markant. De eigentijdse en niet historiserend vormgegeven gebouwen vormen samen met de bestaande kooi een ingetogen ensemble waarbij de bestaande kooi de blikvanger blijft.

Voor meer informatie over de schaapskudde: www.schaapskudderuinen.nl

Info

  • /