Nieuws

Nieuws

Hallenhoes Exloo feestelijk geopend

EXLOO – Na jaren is het dorpshart aan de Zuiderhoofdstraat van Exloo weer gevuld. Sinds 2017 was er een gapend gat door de brand bij het Bebinghehoes, maar donderdagmiddag werd het geheel vernieuwde dorpsplein in ere hersteld met de opening van het Hallenhoes.

In het pand, gebouw volgens ontwerp van Architektenburo Van Ruth bv, zijn straks meerdere toeristische trekpleisters te vinden. Zo is er meer informatie over de schaapskudde van Exloo te verkrijgen, evenals een educatief informatiecentrum van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, maar het Toeristisch Informatiepunt mag ook niet ontbreken.

Het gebouw moet volgens Frits Heukers van Beheerstichting Het Plein het stralend middelpunt worden van het dorp. ‘Na de brand van het Bebinghehoes was dit een kale vlakte, het plein was doods en met dit Hallenhoes komt het hart van Exloo weer terug’, vertelt hij trots. Het oude Bebinghehoes wordt daarbij ook niet vergeten. Het dorpsplein heet vanaf nu namelijk het ‘Bebingheplein’. Heukers: ‘Daarmee herstellen we ook weer een stukje oude glorie’.

Het Hallenhoes moet volgens de Beheerstichting zorgen voor eenheid in het dorp. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor inwoners. ‘Het moet een ontmoetingsplek worden om elkaar, maar ook ondernemers te ontmoeten,’ aldus Heukers.

Voor het dorp is het een enorm visitekaartje. ‘Kijk eens om je heen. Ik vind het nu al een enorme eyecatcher, maar als het over een maand nog groener is dan nu, is het helemaal een enorme eyecatcher. Ik denk ook dat toeristen heel blij worden van hoe we hen hier in Exloo ontvangen.’

  • /